dinsdag 12 maart 2013

Reactie van "haters" + emotieloos internet

Haters is misschien een groot woord, maar zo is het wel meteen duidelijk waar ik het over heb. Je ziet het zo vaak, meestal op de grote, succesvolle blogs. Een negatieve reactie. Het is geen kritiek meer, maar echt aanvallend.

'Je ziet er dik uit op deze foto', 'Wat schrijf jij stom.', 'Jij zit de laatste tijd echt te pronken met al je dure make-up', 'Ja, we weten wel dat je veel geld hebt', 'Je draagt te veel dezelfde kleding'.
Dit zijn een paar voorbeelden die ik regelmatig tegenkom op de bekende beautyblogs.

Zo las ik laatst een artikel op Misslipgloss.nl. In dit geval ging de blogspost over haar workshop sushi maken. Een duidelijke en professionele blogpost. Altijd als ik een blogspost lees, scrol ik ook even door naar de comments. Nu was er één comment met een opmerking over een bepaald kledingstuk dat Cynthia volgens haar vaak aan zou hebben. Cynthia legde in een reactie op deze comment uit dat de het maar net lag aan het moment waarop de foto's waren genomen en ze maakte ook nog even een grapje. Dit grapje werd alleen niet door alle bloglezers erkent als grap en er ontstond bijna een lichtelijke ruzie.

Ik heb een tijdje staan nadenken waarom reacties zo vaak fout worden ingeschat. Na een tijdje kwam ik erachter dat ik misschien zelf ook wel helemaal fout zat. Misschien zag ik de volgens mij boze reacties ook anders dan ze waren bedoelt. Dit komt omdat je bij alles wat je op internet leest geen gezichtsuitdrukkingen kunt herkennen. In het echte leven zegt een persoons' lichaamstaal zoveel meer dan de tekst die er gezegd wordt. Denk aan sarcasme en grapjes, maar ook aan mensen die zeggen dat ze zich prima voelen terwijl dit niet zo is.

Laat dit een goede les zijn voor mezelf dacht ik. Niet te snel oordelen. Je kunt namelijk niet weten met welke emotie een stuk tekst is geschreven.

Om even terug te komen op de "haters". Ik erger me vaak aan mensen die negatieve reacties geven die puur gemeen zijn bedoeld tegenover de schrijver van het artikel. Als je een tip hebt of zelfs kritiek met betrekking tot de blogpost 'OKÉ'. Aan puur aanvallende reacties heeft alleen niemand iets. Het persoon die de reactie geeft niet, de schrijver van het artikel niet en de overige bloglezers ook niet. 'But then again, maybe I read the wrong emotion...'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten